20 Nisan 2014 Pazar

Maya Ekstraktı ile ilgili Sorular

Maya Ekstraktı gıda ürünlerinde ne kadar miktarda kullanılır?

Maya Ekstraktının yoğun bir tadı vardır. Çok az miktarda kullanmak yeterlidir. Bir çok üründe %1’in altında kullanılır.




Maya Ekstraktı ile Glutamat arasındaki fark nedir?

Domates , bezelye , mantar gibi pek çok taze ürün doğal olarak glutamat içermektedir.

Vücudumuz da yediklerimizden bağımsız olarak glutamat üretir. Ayrıca tükürükte ve Anne sütünde de glutamat bulunur. Maya Ekstraktı da %5 glutamat içerimektedir.

Maya Ekstraktı zaman zaman MSG ( Mono Sodyum Glutamat ) ile karıştırılır. MSG %100 glutamat‘tan oluşur. MSG Maya Ekstraktı’nın aksine  tat özelliği yoktur, sadece mevcut tadı arttırır.




Maya Ekstraktı bir katkı maddesi midir?

Hayır , Maya Ekstraktı doğal bir üründür  ve katkı maddesi olarak tanımlanamaz;
E kodu yoktur. 




Maya Ekstraktı ürünlerin içerik bölümünde nasıl belirtilir?

Avrupa ‘daki Gıda mevzuatına göre etiketlerde “Maya Ekstraktı” veya “Doğal Aroma” olarak belirtilir




Maya Ekstraktının allerjen etkisi var mıdır?

Hayır, Maya ekstraktının alerjik bir etkisi yoktur.




Maya Ekstraktı sağlık için uygun mudur?

Bütün bağımsız sağlık otoritelerine göre maya ekstraktı sağlıklı bir ürün olup

Maya Ekstraktında glutamat içeriği %5’tir . Örnek olarak permesan peynirinde bulunan glutamat içeriği maya ekstraktından 5 katı daha fazladır.

Maya Ekstraktı ithal midir?
Evet Maya ekstraktı  bugüne kadar ithal olarak tedarik edilmekteydi. Ancak 2013 yılının sonlarına doğru Türkiye'nin ilk Biyoteknoloji firması "Schwarp" ile "Vankim" ortak çalışması sonucunda Levex markası ile Kırşehir ' de üretilmeye başlamıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder